OUR BLOG

We weten het allemaal, roken en overmatig alcohol gebruik is slecht voor een gezond lichaam en past niet in een gezonde leefstijl. Laten we beginnen met wat roken met je doet.

Je rookt wel of je rookt niet! Mocht je niet roken, neem dan toch even de tijd om de informatie tot je te nemen. Je wordt er vast wijzer door…Rook je wel, let dan goed op!

Een paar sigaretten per week is ook gewoon roken, wat schade toebrengt aan het lichaam. Ondanks wij van Healthclub Magic open staan om ook te genieten van de minder gezonde dingen in het leven, zoals ongezonde snacks, koekjes of een lekker chocolaatje op zijn tijd staan we niet achter roken. Simpelweg omdat roken op geen ene manier een positieve uitwerking heeft voor het lichaam.

Dat komt doordat sigaretten de schadelijke stoffen teer, nicotine en koolmonoxide bevatten. Deze schadelijke stoffen vergroten de kans op vele aandoeningen.

Teer heeft voornamelijk effect op je longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige in je longen terecht komen. Nicotine is een verslavend middel dat vooral op het zenuwstelsel werkt. Door koolmonoxide kunnen rode bloedcellen minder zuurstof opnemen en door het lichaam vervoeren worden. Je zult dus sneller buiten adem zijn, sneller verzuren tijdens krachttraining en helaas ook minder snel herstellen. Wetenschappelijk onderzoek heeft dan ook aan getoond dat dit je progressie aanzienlijk zal verkleinen.

Maar denk ook eens aan…..Meeroken, dus mensen om je heen die je vaak toch meeneemt m.b.t. rookgedrag van rokers.
Wist je dat als je zelf niet rookt maar wel in een Rokerige omgeving woont, je ook de negatieve gezondheidseffecten van roken meekrijgt? Dit wordt ook wel ‘passief roken’ of ‘meeroken’ – het inademen van rook van andere mensen – genoemd. Ook deze mensen, kinderen, vrienden, vriendinnen, collega’s etc. worden helaas hierdoor ook belast met de rokers.
Rokers (en meerokers) hebben verhoogd risico op aandoeningen aan:
• Mond en keel
• Hart en slagaderen
• Slokdarm
• Longen
• Blaas

Voor diegene de toch roken….Ondanks men vaak rookt uit gewoonte of simpelweg vanuit een (lichte) vorm van verslaving is, dagen wij jou uit jezelf eens af te vragen waar je het verschil zou willen maken op de weg naar een gezondere leefstijl. Denk daarbij eens aan, minder roken, bewustwording m.b.t. het gewoonte gedrag en deze gewoonte te doorbreken of in het gezondste geval….stoppen! En hierbij wil ik met klem laten weten dat het van uit een intrinsieke motivatie moet komen, je eigen keuze, waar we natuurlijk wel achter staan. Maar het moet jouw keuze zijn om jezelf en je naasten een gezondere levensstijl cadeau te geven!

N.A. de Brito

Leave a Comment

Geef een reactie