OUR BLOG

In de volksmond wordt er tegenwoordig gezegd: “Zitten is het nieuwe roken!” en niet voor niks. Deze vergelijking wordt gemaakt omdat langdurig zitten ook zoals het roken, allerlei risico’s met zich meebrengt zoals onder andere hart- en vaatziektes, diabetes type 2 vergroot. Sterker nog…de vergelijking komt meer voort uit het feit dat je net zoals roken met een beetje bewegen niet te compenseren is en je de schade niet snel meer kunt herstellen om de gezonde levensstijl aan te meten of te behouden.

Daarnaast brengt het lang zitten ook allerlei fysieke complicaties met zich mee, denk hierbij aan lage onderrug klanten. Wat later ontaard in mentale problemen en natuurlijk directe inactiviteit.

Er zijn tegenwoordig er veel banen die ervoor zorgen dat je veel en lang moet gaan zitten om de functie juist te beoefenen. Hier is vaak weinig aan te doen, meestal blijft het helaas bij het ophalen van een bakje koffie of een rondje om het park tijdens de pauze.
Berekend is dat als je elke dag naar kantoor moet voor een zittend beroep dan zit je gemiddeld alleen al zo’n 7 uur aan de desk. Velen proberen het lang zitten goed te maken met een “beetje sporten” om het te compenseren, wat ze ook moeten blijven doen aangezien alle kleine beetjes helpen, maar helaas is dit niet voldoende om een gezonde leefstijl aan te meten. Gebleken is dat als je 1 á 2 keer per week matig bewegen, het zitprobleem niet oplost en helaas de gevolgen ook blijven bestaan. Oftewel: “Een dag alleen maar op billen blijven zitten, kun je niet compenseren met effe bewegen in de sportschool!

En zoals eerder beschreven, alle kleine beetjes helpen…dus dit is natuurlijk geen reden om het sporten te staken. Tevens is het niet zo dat stilzitten direct leidt tot de benoemde aandoeningen, toch is het erg belangrijk bewust te zijn van hoe lang velen van ons zittend hun leven leiden.

Ga er eens goed voor zitten….ehhhh of eigenlijk voor staan en bereken nou eens eerlijk en concreet hoe lang jij op een gemiddelde dag zit. Bekijk dan ook eens wanneer je eigenlijk had kunnen staan, waarbij je automatisch bent gaan zitten.

Succes met staan!

N.A. de Brito

Leave a Comment

Geef een reactie